Zorg ervoor dat je cv er mooi en verzorg uitziet en geschikt is voor een sollicitatie. Je cv kan je het beste zo opstellen dat er in een oogopslag kan worden gezien wat jouw essentiële kwaliteiten zijn.
Een cv is eigenlijk een korte schets van wie jij bent in het werkveld, het is geen autobiografie. Wanneer je uitgenodigd wordt op gesprek krijg je de kans je bijzonderheden toe te lichten. Zet hiervoor je beste verkooppunten boven aan je lijst. In het ene gesprek zal dat je opleiding zijn en in het andere geval zal het je werkervaring zijn.
Zorg ervoor dat je je cv altijd goed doorleest en corrigeert waar nodig. Kijk altijd goed of de inhoud van jouw cv duidelijk is en of je je persoonlijke kwaliteiten en capaciteiten goed weer geeft.
Lees hier de juiste structuur van het schrijven van jouw cv:
1. Korte introductie
Boven aan in jouw cv kun je jezelf kort introduceren. In een aantal zinnen kun je laten weten wie jij nou daadwerkelijk bent, waar jij voor staat en wat jouw motivaties zijn voor de sollicitatie.
2. Persoonlijke informatie
In je persoonlijke informatie begin je met een aantal gegevens over jezelf te vertellen. Het is namelijk noodzakelijk dat de lezer van je cv weet wie jij bent. In deze gegevens staan je naam, adres, telefoonnummer, e-mail, geboortedatum, plaats en linkjes naar jouw eventuele eigen website en Linked In profiel. Vermeld hierna wat je werkervaring tot nu toe is en welke opleidingen je gevolgd en afgerond hebt. Je persoonlijke informatie, werkervaring en opleiding zijn de drie belangrijkste zaken van jouw cv.
3. Werkervaring
Voor velen is het de vraag of zij eerst recente opleidingen moet benoemen of eerst recente werkervaring. Het is gebruikelijk om in jouw cv eerst te beginnen met jouw werkervaring en daaronder jouw opleidingen te benoemen. Benoem in jouw recente werkervaring bij welk bedrijf je hebt gewerkt en welke functie je in dat bedrijf had. Geef bij jouw werkervaring een korte samenvatting van jouw werkzaamheden, benoem hierbij eventuele resultaten. Heb je een lange loopbaan gehad? Benoem dan enkel de ervaringen die van relevantie zijn voor de functie waar je op solliciteert.
4. Opleidingen
Na je werkervaring, benoem je je relevante opleidingen die je hebt behaald of nog aan het afronden bent. Geef duidelijk bij je opleidingen aan of je wel of niet een diploma hebt behaald in de studie. Geef hierbij ook aan in welk jaar je dan deze studie hebt afgerond. Hiernaast geef je ook een duidelijk overzicht van je studierichting, vakkenpakket en eventuele specialisaties en/of afstudeeronderwerp.
5. Persoonlijke eigenschappen
Door op je cv een aantal van deze competenties te benoemen, maak je het de recruiter een stuk makkelijker om jouw geschiktheid te beoordelen. Ook hier geldt weer dat je niet voor elke vacature dezelfde competenties wilt belichten. Kies er vijf tot tien die goed bij de functie passen.
6. Vaardigheden en competenties
Noem hier je vaardigheden, competenties en overige vaardigheden. Benoem enkel punten die van relevantie zijn voor je baan. Meestal worden de gewenste vaardigheden letterlijk benoemd in een vacature. Indien de benoemde vaardigheden van toepassing zijn, is het goed om deze letterlijk te benoemen op jouw cv.
7. Overige: vrijwilligerswerk, talen, hobby’s
Je overige activiteiten kunnen veel over je vertellen. Noem activiteiten die meer zeggen over jouw professionele kwaliteiten. Houdt het bij de meest relevante vrijetijdsbesteding. Je overige activiteiten kunnen van toegevoegde waarde zijn, dit is afhankelijk van welke activiteiten jij beheerst.
8. Referenties
Benoem als allerlaatste eventuele ontvangen referenties. Referenties zijn eigenlijk personen die willen vertellen hoe het is om met jou samen te werken. De personen zijn vaak personen die jou kennen via werk, studie en/of privé. Dit kan in enkele gevallen een collega zijn, maar nog beter is een teamleider of directeur die bereid is om jouw referentie te zijn. Vraag altijd eerst aan de desbetreffende persoon of hij of zij het er mee eens is om jouw referentie te zijn en geef ook altijd in de referentie aan vanuit netwerk je een connectie met deze persoon hebt.